Inspänningar/Hjälptyglar

Ser rätt mycket både inspänningar och hjälptyglar på tävlingar träningar osv.
 
Vi börjar med hjälptyglar:
Hjälptyglar har man ju får att man behöver ha hjälp, med något som man har "problem" med.
Martingal som är en så snäll/mild hjälptygel att det knappt gills som hjälptygel, sen har vi tidermanntygel som också är en ganska så mild hjälptygel. Både martingal och tidermanntygel är dom man ser på ridskolor dom har sällan andra hjälptyglar där men det förekommer också med gummisnodd/halsförlängare som är en sorts inspänning men den är också väldigt mild eftersom den är av gummi så kan hästen ta upp huvudet om den skulle få panik eller så.
Men en hjälptygel har man för att man vill ha hjälp eller behöver hjälp annars gör det ingen nytta med en hjälptygel.
 
 
Inspänningar:
 
Jag är inte så mycket för inspänningar eftersom så många missanvänder dom.
Det finns tyvärr allt för många som använder det för dom tycker det är fräckt och för att dom vill få hästen att kröka på nacken. Och det är där det går snett för många har för lite kännedom om vad man faktiskt har inspänningar till.
Jag har fått frågor av olika personer om jag tycker dom ska ha inspänningar på sina ponnys/hästar, eftersom inspänningar är en hjälp för ryttaren när man inte klarar av att rida hästen i den formen den ska gå själv så kan man ha det. Men det är ingen leksak och fel användning av inspänningar kan vara extremt farligt om man inte vet vad man gör. Ett stall jag stod på innan var det en tjej som skulle longera sin häst eller hennes medryttare var det som skulle longera men ägaren var med och var där och den hästen spände dom in så hårt och den hade lätt att få panik så den ställde sig när dom longera så den ramlade på nacken och bröt nacken.
Så man ska verkligen veta vad man gör när man använder inspänningar.
 
 
 
Jag har martingal på både Jasmine och Pitou.
Jasmine blir så pigg när man hoppar och så håller man in henne för hon kan inte springa på så fort som hon vill och så kör hon upp huvudet och studsar och hon ser ju inte hindret om hon har näsan i vädret.
 
Pitou är det mer förebyggande syfte.
 
Så hoppas verkligen att alla tänker till innan dom sätter på sina hästar inspänningar hjälptyglar och grejer.
En martingal kan man ha för att man tycker det är snyggt det enda som kan vara är att den kan vara ivägen n'r man rider dressyr men den är så mild så den skadar inte om man använder den rätt.
 
Men tänk verkligen till för du ska veta vad du gör när du håller på med sånt.
 
/kram

Kommentarer
Postat av: Jennifer

Jättebra inlägg! :D

2012-07-17 @ 16:45:52
URL: http://www.skogensgard.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0